پرسش وپاسخ پیرامون امیرالمومنین علیه السلام

سفر امیرالمومنین علی علیه السلام به ایران

آیا حضرت علی علیه السلام به ایران سفر کرده است ؟ در چه زمانی و به کدام شهر آمده است ؟  

پاسخ:
حضرت علی  علیه السلام به ایران با مرز جغرافیایی امروزی سفر نکرده است، اما در زمان خلافت به مداین و بصره و کوفه وصفین که قبلاً از مناطق تحت سلطه ایران بوده است و در زمان خلیفه دوم به دست مسلمانان افتاد، زندگی و سفر کرده است.  

سن به امامت رسیدن امیرالمومنین علی علیه السلام

حضرت علی علیه السلام  در چه سنی ازدواج کرد و در چه سنی به امامت رسید؟
پاسخ:
امام علی علیه السلام  در بیست و پنج سالگی با حضرت زهرا سلام الله علیها ازدواج نمود و در سی و سه سالگی به امامت رسید و به مدت سی سال این مقام را بر عهده داشت البته تنها پنج سال حکومت را در دست گرفت و این طبق قول مشهور است. اقوال دیگری نیز وجود دارد.(1)

پی نوشت ها:
1. سید محسن امین، اعیان الشیعه، ج 2، ص 95 و ص 7؛ ابن کثیر،‌البدایه و النهایه، ج 5، ص 214.

والدین امیرالمومنین علی علیه السلام


نام پدر و مادر حضرت علی‏ علیه السلام  چیست و چگونه از دنیا رفتند؟
پاسخ:
نام پدر حضرت علی‏ علیه السلام  ابوطالب است (البته ابوطالب کنیه است و اسمش عبدمناف یا عمران است، ولی مشهور به ابوطالب است). ابوطالب عمومی پیامبر اسلام‏ صل الله علیه وال وسلم  است و با تمام وجود از رسول اکرم دفاع و حمایت می‏نمود. ابوطالب در اواخر عمرش مریض شد و پس از چند روز در 26 رجب سال دهم بعثت در شهر مکه از دنیا رفت.(1)
حضرت محمد صل الله علیه وال وسلم  جنازه عمویش را در قبرستان حجون دفن کرد. اکنون حاجی‏هایی که برای انجام مراسم حج و زیارت خانه خدا به مکه می‏روند، در قبرستان حجون، حضرت ابوطالب را زیارت کرده و برایش فاتحه می‏خوانند.
پیامبر صل الله علیه وال وسلم سالی را که ابوطالب و همسرش خدیجه از دنیا رفتند، عالم الحزن (سال اندوه) نامید. 

نام مادر حضرت علی‏ علیه السلام فاطمه بنت اسد است (بنت اسد یعنی دختر اسد)
او زنی صالح و با تقوا بود. در سال چهارم هجرت در مدینه مریض شد و از دنیا رفت. حضرت محمد صل الله علیه وال وسلم مادر علی‏ علیه السلام  را مادر خود خواند و از او بسیار تجلیل نمود، عمامه و پیراهن خود را برای کفن او اختصاص داد و بر او نماز خواند، و پیش از این که جسدش را به قبر نهند، حضرت در قبر خوابید، سپس او را تلقین داد. چون عمار یاسر از حضرت سبب این همه احترام را پرسید فرمود: ""در نماز فاطمه (مادر امیر مؤمنان) چهل صف از ملائکه شرکت داشتند"".(2)

پی نوشت ها:
1. مصطفی حسینی دشتی، معارف و معاریف، ج 1، ص 430، ماده: ابوطالب؛ اعیان الشیعه، ج 2، ص 7.
2.مصطفی حسینی دشتی، معارف و معاریف، ج 7، ص 671، ماده: فاطمه دختر اسد؛ اعیان الشیعه، ج 2، ص 9.

مهریه همسران امیرالمومنین علی علیه السلام

مهریه همسران امام علی علیه السلام چقدر بود؟
پاسخ: چون در عصر علی علیه السلام  ازدواج و هزینه و مقدمات آن کم و محدود و بدون تشریفات بود و نوعاً به صورت امر عادی تلقی می‌شد، میزان و مقدار مهریه، نوعاً در تاریخ ثبت و ضبط نشده است، چون نیازی نبود که این مسائل مطرح گردد. برخی ازدواج‌ها به صورتی بود که فقط تعداد محدودی از اعضای خانواده از آن آگاهی داشتند. همان‌ها نیز شاید از مقدار مهریه آگاه نمی‌شدند و در صدد این نبود که در این باره پرسش نمایند، البته در باره ازدواج حضرت با دختر گرامی پیامبر صل الله علیه وال وسلم  به جهت شخصیت ممتازی و بی‌بدیلی که داشت، برخی جزئیات ازدواج در تاریخ آمده است، از جمله مقدار مهریه حضرت که در آن اختلاف است.
در برخی روایات آمده که مهریه حضرت زره علی علیه السلام  بوده است. (1)
در روایت دیگر آمده که مهریه یک برد و یک پوست گوسفند و مقداری عطر بود. (2)
در روایت دیگر مهریه چهارصد و هشتاد مثقال نقره ذکر شده است. (3)

در روایات متعدد دیگری آمده که مهریه پانصد درهم نقره بوده است (هر درهم نقره معادل 6/12 نخود می‌باشد) شیخ فتال نیشابوری در کتاب روضة الواعظین، ص 148، ‌و مرحوم علامه مجلسی در بحار الانوار، ج 43، ص 112، این روایت را صحیح‌تر می‌دانند.
در روایتی از امام باقر علیه السلام  نیز نقل شده :
«خداوند به پیامبر فرمود: فزوّجها أنت یا محمد خمس مأة درهم تکون سنة لاُمّتک؛(4) ای محمد !فاطمه را به ازدواج علی درآور به مهریه پانصد درهم که این کار سنت و روشی برای امت تو باشد».
همین دیدگاه، مشهور میان علما می‌باشد. در مورد مهریه سایر همسران علی علیه السلام  به مطلب روشنی در تاریخ دست
نیافتیم.

پی‌نوشت‌ها:
1. بحار الانوار، ج 43، ص 129.
2. همان، ص 112 ـ 113.
3. فاطمه زهرا سلام الله علیها شادمانی دل پیامبر صل الله علیه وال وسلم ، رحمانی همدانی، ص 669.

نظرات 0 + ارسال نظر
امکان ثبت نظر جدید برای این مطلب وجود ندارد.